Airsoft

                                      De Sport

Airsoft is een veldslagsimulatiesport waarbij twee teams het tegen elkaar opnemen om missie(s) te volbrengen. Bij airsoft wordt gebruikgemaakt van replica's van bestaande wapens en wordt met biologisch afbreekbare balletjes van 6 mm gespeeld, ook genaamd BB's. Deze BB's bestaan in verschillende gewichten, van 0,12 gram tot 0,50 gram.

Er bestaat een uitgebreid assortiment van de replica's voor de spelers. Deze variatie loopt uiteen van een klein vuistvuurwapen tot machinegeweren en sluipschuttersgeweren. In de praktijk is er voor bijna elk echt wapen wel een airsoftreplica te koop.

Airsoft is een sport die zo realistisch mogelijk gespeeld wordt. Veel teams proberen die mate van realiteit onder andere uit te drukken in hun uitrusting. Zo zijn er teams die bijvoorbeeld het Korps Mariniers nabootsen, maar er zijn ook teams die bijvoorbeeld de US Navy SEALs, SWAT-eenheden proberen na te bootsen. Er zijn ook airsoftteams die teruggaan in de tijd met hun uitrusting. Zo zijn er veel airsoftteams die in de stijl van Tweede Wereldoorlog of Vietnamoorlog zijn gekleed.

Airsoft wordt zo nu en dan ook als training gebruikt voor militairen en Special Forces. De replica's zijn moeilijk van echt te onderscheiden.

In Nederland is de sport sinds 15 januari 2013 toegestaan. De Wet wapens en munitie is hiervoor aangepast. Dat maakt airsoft in Nederland nu legaal, echter, er zijn hier wel regels aan verbonden. In de overige Europese landen is airsoft ook legaal. Airsoft is een sport die over de hele wereld gespeeld wordt.


                                           Speltypes

In de airsoftsport zijn er verschillende missies denkbaar, zoals:

  • Last Man Standing (LMS), Een van de bekendere spelvormen waarbij geen teams zijn en een ieder elkaar dient uit te schakelen. De laatste die over blijft is de winnaar
  • TDM, alias Team Deathmatch, naar de gelijkaardige versie van schietspellen. Dit is een spelversie waarin het ene team zoveel mogelijk mensen uit het andere team moet uitschakelen. Wie 'af' is moet terug naar het begin en mag dan weer meedoen. Er wordt geteld hoeveel mensen 'af' gaan. Het team dat de meeste mensen 'af' krijgt, wint.
  • Capture the flag: In beide kampen wordt een vlag gelegd. De doelstelling van dit spel is om de vlag van de tegenpartij te veroveren en in het eigen kamp te brengen. De partij die als eerste de vlag van de tegenpartij kan binnenbrengen in het eigen kamp is de winnaar.
  • Presidentenspel: Eén team krijgt een president en die moet van A naar B en het andere team moet dat zien te verhinderen. Als de president 'out' is, dan is het spel afgelopen. Dit is eerder een tactisch spel.

Aan al deze varianten kan een tijdslimiet verbonden worden.

                                           Wetgeving

De Wet wapens en munitie bepaalt sinds 1 mei 2012 dat de minister van bij of krachtens deze wet vastgestelde voorschriften of verboden vrijstelling of, op daartoe strekkend verzoek, ontheffing kan verlenen voor daarbij te omschrijven wapens of munitie voor onder meer sportdoeleinden. Op basis daarvan is er de Regeling van de Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie van 7 januari 2013 nr. 332642 houdende wijziging van de Regeling Wapens en munitie in verband met de regulering van het gebruik van airsoftapparaten, die per 15 januari 2013 airsoft tot op zekere hoogte legaal heeft gemaakt.[4][5]

De Regeling wapens en munitie definieert een airsoftapparaat als een lucht-, gas-, of veerdrukwapen met een maximum "schotkracht" (mondingsenergie) van 3,5 joule, welk wapen voor wat betreft zijn vorm en afmetingen een sprekende gelijkenis toont met vuurwapens. Een energie van 3,5 joule is bijvoorbeeld die van een BB van 0,35 gram bij een mondingssnelheid van 140 m/s.

Het betreft airsoftapparaten die, zoals de meeste, zodanig op een wapen lijken dat zij voor bedreiging of afdreiging geschikt zijn. Deze vallen onder het strengste regime van categorie I van de wet. De Regeling heeft een nieuwe paragraaf 9a gekregen, Vrijstelling voor airsoftapparaten, die onder strikte voorwaarden vrijstelling verleent van het verbod van artikel 13, eerste lid van de wet. Daarbij zijn er aparte vrijstellingsregels voor onder meer vervoeren, voor handen hebben en dragen.

Een houder van een airsoftwapen moet voldoen aan:

  • Minimale leeftijd 18 jaar
  • Verklaring omtrent het gedrag (VOG)
  • Lidmaatschap van een door de minister erkende airsoftvereniging. De NABV is voor zover bekend de enige. Een andere vereniging heeft in 2013 erkenning aangevraagd.[6]
  • Niet-ingezetenen van Nederland die de airsoftsport beoefenen, krijgen toestemming om aan evenementen in Nederland deel te nemen.

Aanvullende regels:

  • Leden van de vereniging dienen hun airsoftapparaten te vervoeren in een koffer, foedraal of tas die afsluitbaar moet zijn.
  • Leden van de vereniging dienen airsoftapparaten thuis op te slaan in een deugdelijke opslag met sluitwerk. Thuis onderhouden en testen mag (mits uit het zicht van omwonenden)
  • De erkende wapenhandel moet een register bijhouden wie airsoftapparaten koopt.
  • Vervoer zoals gebruikelijk bij (vuur)wapens: de kortste weg, afgesloten in een koffer of tas. BB's en magazijnen hoeven niet gescheiden vervoerd te worden volgens de wet. Het magazijn mag er NIET in zitten tijdens vervoer.
  • Leden mogen zelf airsoftapparaten invoeren, mits ze geregistreerd staan bij de NABV.


©2017 Manege Derby. Alle rechten voorbehouden.
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin